Rock Am Ring 2015


  • Sterke line-up
  • Uitgebreid assortiment eten & drinken
  • Soepele campingregels
  • Campingruimte schaars
  • Gastvrije Duitsers
  • 4 Sterren

Na vijf jaar schitteren door afwezigheid kwam het er dit jaar toch weer van. Het eerste weekend van juni stond bij mij in het teken van het festival Rock Am Ring. Wat dat precies inhoudt? Vijf dagen lang kamperen en bandjes kijken tussen een kolonie Duitsers waar je u tegen zegt, of eigenlijk Sie anders begrijpen ze je niet.

Nieuw
Hoewel ik al vier keer eerder Rock Am Ring heb mogen ervaren, voelde het dit jaar toch een beetje als iets nieuws. Tot dit jaar vond het festival namelijk plaats op de Nürburgring, bij de F1-fans wellicht beter bekend als circuit voor het betere racewerk. Nu ging de reis naar, het iets verderop gelegen, Flugplatz Mendig. Ik kan helaas niet zeggen dat deze nieuwe locatie de festivalervaring ten goede is gekomen.

Vol
Rondom de Nürburgring waren er soms wat parkeerproblemen, maar je was altijd verzekerd van een mooie kampeerstek. De ene iets verder van het festivalterrein dan de andere, maar binnen acceptabele loopafstand. Dat was deze keer toch echt een ander verhaal. De woensdag voor het festival liep de hele camping al vol en toen moesten er op donderdag nog een hele hoop mensen bij, onszelf inclusief.

Wegen
De parkeerterreinen lagen op wisselende afstanden van de camping, daar hadden wij het helaas niet mee getroffen. Met volle koelboxen en al het kampeermateriaal moesten we een flink eind sjouwen. De warmte is normaal gesproken erg welkom op dit soort festivals, maar dat werkte nu dragenlijkheidtechnisch ook niet echt mee. Op de camping was in geen velden of wegen een vrije plek te bespeuren. Hoewel, de wegen waren nog niet helemaal vol.

Wanhoop
Alle Duitsers, die reeds lang op hun campingstoel onder een partytent zaten te genieten van een koud blikje bier, keken ons smalend aan. De wanhoop nabij liepen we puffend een pad in waar tot onze verbazing tientallen Duitsers hun kamp hadden opgezet. Enige navraag leerde ons dat de plekken op waren en dat zij daarom besloten hadden de afzettingen te negeren. Na enig beraad besloten wij hetzelfde te doen, maar dat bleek een kapitale vergissing.

Scheerlijn Slalommen
Terwijl we net de barbecue in elkaar aan het schroeven waren, kwamen er twee leden van de security in gebrekkig Engels uitleggen dat we weer in moesten pakken. Zucht! Nadat we onze moed bij elkaar hadden geraapt grepen we met zijn vieren elk 1 poot van onze opgezette partytent. Vervolgens slalomden we over de scheerlijnen naar de rij voor de uitwijkcamping. Dat is een helse klus, maar wel een doeltreffend middel om je plek af te bakenen.

Brandweerloze BBQ
Onze nieuwe plek was zo ongeveer de verste vanaf het festivalterrein en parkeerplaats. Dat mocht de pret uiteindelijk niet meer drukken. We waren veel te blij dat we nu op een legitieme plek van het festival konden gaan genieten. Hoe kan dat nou beter dan met een goed stuk vlees van de barbecue? Het voordeel van Rock Am Ring is dat je op de camping heerlijk ongegeneerd kunt barbecueën, zonder dat er gelijk vanuit alle omliggende provincies brandweerwagens komen aanrukken.

Extreem
Voor de vrijdag waren de weersvoorspellingen vrij extreem. Boven de 30 graden met kans op onweer. Zowel de organisatie als de meteorologen hadden waarschijnlijk geen rekening gehouden met het daadwerkelijke scenario. Urenlang stonden we in de rij voor drinkwater. We kropen met zijn allen onder de partytent voor een beetje schaduw. Later vernam ik dat de organisatie via facebook hun ongenoegen had geuit over de ruime aanwezigheid van partytenten. Zonder waren er die dag waarschijnlijk veel meer dan 2.700 mensen bij het Rode Kruis beland.

Bliksem
Toen het begon te schemeren durfden wij ons richting het festivalterrein te begeven, om naar het optreden van Marilyn Manson te gaan kijken. Tegen het einde van de show begonnen zich lichtflitsen af te tekenen in de lucht. Dat was een stuk indrukwekkender dan wat er op het podium gebeurde. Niet snel daarna begon het te regenen en besloot ik mijn tent op te zoeken. Daar viel ik in een diepe slaap en dat is achteraf maar goed ook.

Waterverhalen
Die nacht is het onweer drie keer ingeslagen en zijn er 33 gewonden gevallen. Als je mijn tent en de slaapzak van mijn tentgenoot niet meerekent tenminste. Terwijl ik heerlijk lag te dromen, vormde zich een poel water aan de andere kant van onze tent. Geheel onbewust van dit feit en doodmoe dook mijn tentgenoot vol in deze plas waar ooit zijn bed was. Ja, dit soort ervaringen maakt onderdeel uit van het festivalleven. Klinkt leuk toch? Dat is het ook! Heb je wat te vertellen aan je kleinkinderen later.

Kurkdroog
Hoe ik droog ben gebleven die nacht is mij een raadsel. Het was echter mooi weer de volgende dag en dat zou de rest van onze tijd aldaar ook zo blijven. Al onze spullen waren in een mum van tijd weer kurkdroog. Net als mijn mond, maar daar hebben ze gelukkig een goede oplossing voor bij Rock Am Ring. Op het festivalterrein was een zeer ruime keuze aanwezig voor eten en drinken. Zelfs mijn favoriete bier Franziskaner was er verkrijgbaar, van de tap nog wel!

Line-up
Over de line-up van het festival kan ik ook alleen maar tevreden zijn. Zo heb ik voor het eerst The Prodigy mogen aanschouwen en was het been van Dave Grohl nog heel. Een ander onverwacht hoogtepunt was voor mij Slash met Myles Kennedy and the Conspirators. Zeer strakke show met als bonus tracks Sweet Child Of Mine en Paradise City. Slipknot bewees een waardige afsluiter te zijn met een spectaculaire set.

Afscheid
Toen werd het maandag en stond het normale leven weer voor de deur. Eerst maar eens alle spullen inpakken die nog in aanmerking komen voor de terugreis. Je kunt wel raden wat het oordeel was over mijn tent. Met pijn in het hart nam ik afscheid van mijn trouwe festivaltentje. Jarenlang heeft hij me beschermd tegen de kou en allerlei soorten nattigheid. Zo veel herinneringen. Toch liet ik hem achter tussen duizenden lotgenoten. Scheelt ook weer sjouwen natuurlijk.

Snaren
Rock Am Ring heeft zijn plekje in mijn hart al tien jaar geleden veroverd. Gezien mijn ervaringen in het verleden, kijk ik met enige teleurstelling terug op de organisatie van dit jaar. Na de opstartproblemen lukte het toch om bij mij de juiste snaar te raken. Het weer is natuurlijk overmacht en de campingperikelen schrijf ik maar af op de nieuwigheid van de locatie. Volgend jaar weer? Ik sluit niets uit. Vier sterren voor editie 2015 in ieder geval.
Biograaf sterBiograaf sterBiograaf sterBiograaf ster

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s