Microsoft Lumia 950 XL


Microsoft Lumia 950 XL

Microsoft Lumia 950 XL

  • Mooi scherm
  • Robuust ontwerp
  • Falend besturingssysteem
  • Armoedig app aanbod
  • Continuum stelt teleur
  • 2 Sterren

Hoeveel bombarie kun je maken bij de release van een reeks nieuwe producten? Nou kijk maar eens hoe ze dat doen bij Microsoft. Nu gaat dit ietwat overtrokken enthousiasme natuurlijk niet over deze telefoon. Dat zou ook volkomen onterecht zijn trouwens.

Specialisme
Bij Microsoft denkt iedereen natuurlijk gelijk aan Windows, Office en Xbox. Op mijn PC zou ik niets anders meer willen dan Windows 10. Zij zijn dus wat we noemen specialist in software gerelateerde producten. Je zou zeggen dat daar hun sterke eigenschappen naar voren moeten komen. Zeker in een apparaat dat de naam van dit bedrijf mag dragen. Dan kom je echter bedrogen uit met de Lumia 950 XL.

Robuustheid
Op het eerste gezicht is de Lumia een topmodel. Een robuust uiterlijk en van degelijk materiaal gefabriceerd. Ook van binnen lijkt de telefoon aan de stoutste dromen van zware gebruikers te voldoen, met een processor en een accu waar je u tegen zegt. Dat alles kan helaas niet verbloemen dat uitgerekend het besturingssysteem de gehele gebruikerservaring naar zijn grootje helpt.

Verrassend
Toen deze telefoon werd aangekondigd was ik aangenaam verrast dat het mogelijk zou worden er Android apps op te draaien. Om een, voor mij, onverklaarbare reden hebben ze dat project uiteindelijk stopgezet. In mijn beleving zou dat namelijk nog de enige redding zijn van Windows 10 op mobiele apparatuur. Nu blijft het armoe troef en moet je je vaak tevreden stellen met enkele goedbedoelde hobbyprojecten. De eigen Outlook app was van dermate slecht niveau dat ik voor mijn mail een exotisch Russich product gebruikte.

Nieuwsgierigheid
Een ander element aan deze telefoon waar ik erg nieuwsgierig naar was na de presentatie, is de mogelijkheid om via Continuum te kunnen werken. De filosofie is dat je toestel via een docking station omgetoverd wordt tot een desktop computer. In de werkelijkheid kent deze techniek helaas nog een hoop beperkingen. Er zijn namelijk nauwelijks apps die geschikt zijn om op deze manier te werken.

Geruchten
De geruchten zijn waar. De enkeling die het aandurft om Windows op zijn mobiel uit te proberen, grijpt binnen de kortste keren weer terug naar zijn oude vertrouwde Android of Apple telefoon. De reden daarvoor is dat er eenvoudigweg geen animo is om fatsoenlijke apps te bouwen voor Windows. Daarmee begeeft Microsoft zich in een zeer lastige tweeweg oorzaak-gevolg relatie. Niemand wil een besturingssysteem op zijn mobiel zonder apps en niemand wil een app ontwikkelen voor een besturingssysteem zonder gebruikers.

Dankbaarheid
Soms moet je een tijdje afstand nemen van iets of iemand om echte waardering en dankbaarheid te voelen. Hierbij wil ik alle mensen, die verantwoordelijk zijn geweest voor het ontstaan en doorontwikkelen van Android, uit de grond van mijn hart bedanken. Na zes weken zelfkastijding met de Lumia, sloot ik mijn fijne Moto G weer in mijn armen. Ik heb achteraf zelden zo’n voldaan gevoel gehad over een beslissing die ik in mijn leven heb genomen. Gek eigenlijk hoeveel impact een apparaat kan hebben op iemand zijn levensvreugde. En die Lumia dan? Die heeft een ander baasje en krijgt 2 sterren voor de moeite.

Biograaf sterBiograaf ster

 

 

Advertenties

One thought on “Microsoft Lumia 950 XL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s