Fitbit Charge HR – Update + TomTom Multisport & Runner 2


  • Mooi en degelijk ontwerp
  • Veel meetopties
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide app
  • Intuïtiviteit kan beter
  • 4 3 Sterren

Update 4 februari 2016:
Eind 2015 begon het bandje van mijn Fitbit los te laten. Enig onderzoek leerde mij dat dit vaker voorkomt, zoals deze meneer duidelijk verwoord. Tot mijn spijt is er vanuit Fitbit geen verklaring of oplossing voor dit probleem, anders dan een omruiling. Dan blijf ik bezig met ruilen en we weten allemaal waar dat toe leidt. In mijn geval naar de zoektocht voor een alternatief en dat is lastiger dan ik dacht.

Update 7 juli 2016:
De keuze voor een alternatief is gemaakt. De keuze is geheel onverwachts gevallen op een volslagen onbekend product: ID107. Dat is bepaald geen miskoop gebleken.

Radiotip
Door een item op BNR Nieuwsradio werd ik gewezen op wearables van Chinese makelij. De review was overwegend positief en de prijs zeer vriendelijk. Na een korte zoektocht ging er een wereld aan betaalbare spullen voor mij open. Met de ID107 heb je voor €16 een product dat alles kan wat de Fitbit Charge HR doet en meer. Ik noem Whatsapp notificaties, anti-verlies functie en het op afstand besturen van je fotocamera.

Aanmerkingen
Is er dan niets aan te merken op deze aankoop? Tuurlijk wel. Het scherm is groter en steekt wat uit, daardoor is het kwetsbaar voor krassen. Die van mij zit na een paar maanden al helemaal onder. De hartslag wordt niet zo snel gemeten als bij de Fitbit, maar is wel accuraat. Op het gebied van nauwkeurigheid heb ik wel mijn twijfels bij de slaap- en calorieënmeter. De app is niet zo gelikt als die van Fitbit, maar zeker compleet genoeg voor mij.

Gevoelskwestie
Tot slot laat deze ervaring mij met een tweeslachtig gevoel achter over de prijs. Hoe kan het dat dit product voor deze prijs verkrijgbaar is? Ik wil nergens over speculeren, maar ik hoop dat de materialen op een eerlijke manier zijn vergaard en dat het product met goede arbeidsomstandigheden in elkaar is gezet. Of al die bekende merken hebben tot nu toe schandalig veel geld gevraagd voor dezelfde techniek.Dat zou ook kunnen.

Sporthorloges vs Activity Trackers vs Smartwatches
Er zijn ontzettend veel vergelijkbare producten op de markt met overlappende eigenschappen. Omdat ik een fietser ben, zocht ik in eerste instantie naar een variant met een GPS-sensor er in, zodat ik de verreden afstand beter kan registreren. De keuze viel na lang wikken en wegen op een TomTom Multisport Cardio.

TomTom
Buiten dat het een vrij fors model is vergeleken met de Fitbit levert TomTom functioneel heel andere producten, namelijk sporthorloges. Zo wordt je hartslag alleen gemeten tijdens het sporten. Toen ik daar achter kwam wist ik dat de TomTom niet zou voldoen. Ik wil mijn hartslag altijd kunnen raadplegen via mijn pols en de app. Dat vraagt ongetwijfeld meer van de accu, maar de Fitbit kan het ook.

Continu
Ook na deze teleurstelling gaf ik nog niet op en ging gericht zoeken naar producten die mijn hartslag continu monitoren. Achteraf gezien ging ik daar de mist in. Fabrikanten beweren namelijk dat zij de hartslag continu monitoren, maar vermelden er dan niet bij dat dit alleen tijdens een sportactiviteit gebeurt. In mijn beleving is dat niet continu, tenzij je slapen of eten ook een sport vindt.

Fiasco
Uiteindelijk viel mijn keuze wederom op een model van TomTom. De Runner 2 heeft alle eigenschappen van een activity tracker, zoals Fitbit, dacht ik. Ook dit model meet je hartslag echter ‘continu’. Na dit fiasco zit ik nu al even zonder een fitness wearable. Er gloort echter hoop aan de horizon.

Keuzestress
Op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas zijn interessante producten aangekondigd, die mij hoop bieden in deze bange dagen. Ik houd een vinger aan de pols met betrekking tot de Fitbit Blaze en Mio Slice. De duurzaamheid van de Charge HR doet mij twijfelen, maar het platform van Fitbit werkt zo mooi. PAI klinkt interessant en de prijs van de Slice is vriendelijk. We zullen zien, ik houd jullie op de hoogte van mijn keuze.


Ideeën verspreiden
Voordat ik mijn Fitbit Charge HR kocht, had ik maar weinig met horloges en andersoortige accessoires. Na het zien van deze TED Talk over de data van je eigen lichaam, begon ik hier anders tegenaan te kijken. En nee dat is niet omdat ik zwanger probeer te worden of last heb van overgewicht.

Show me the data!
Heb je de video bekeken? Is echt een aanrader. Duurt maar 17 minuten en 3 seconden, met Nederlandse ondertiteling. Kom je daarna weer lekker hier terug om verder te lezen. Ik wacht wel. Voor de ongeduldigen hierbij de kernboodschap: zorg ervoor dat je je lichaam goed kent en staaf dat met keiharde cijfers, waarmee je jouw dokter om de oren kunt slaan.

Uitpakken
Gebruiksaanwijzingen zijn voor mietjes, dus eenmaal uit de doos ging ik gelijk aan de slag met de Fitbit. Met het fysieke knopje gaat de bediening heel gemakkelijk en vloeiend. Je kunt de Fitbit echter ook met een tikbeweging ontwaken en een statistiek naar voorkeur laten tonen. Wist ik veel dat je dan twee keer onder het scherm moet tikken. Ik kwam er ook pas later achter dat de Fitbit automatisch de tijd toont, wanneer je jouw pols naar je gezicht draait. Inderdaad de beweging die je maakt als je op een horloge kijkt. Best handig, maar of dit nou zo intuïtief is?

Valse start
Het overhaaste begin van mijn relatie met de Fitbit, zorgde ook nog eens voor een valse start. Het invoeren van alle instellingen via de app ging nog probleemloos. Toen ik het apparaat ging updaten, brak er een periode aan van frustratie, onbegrip en een tikkeltje verdriet. Het balkje bleef halverwege hangen en ik kon geen verbinding meer krijgen met het apparaat. De website en klantenservice van Fitbit boden geen soelaas.

Warm contact
Na een dialoog met verkopende partij Coolblue op Twitter kwamen we al snel tot de onvermijdelijke conclusie dat mijn Fitbit omgeruild moest worden. Na een helse zoektocht bij het oud papier en plastic op meerdere locaties, wist ik de originele verpakking te achterhalen. Enige tijd later had ik het nieuwe exemplaar binnen en kon ik de relatie een nieuwe impuls geven.

Hartslag
Van alle statistieken die je van jezelf kunt meten, klopte mijn hartslag het hardst op de deur. Omdat ik veelvuldig op de racefiets zit en mijn bewegingen bijhoud met Strava, vind ik het interessant om daar mijn hartslaggegevens naast te leggen.

Meetwijze
Wanneer je op zoek bent naar een hartslagmeter zijn er grofweg 3 opties. De hartslag kan worden opgenomen via de: borst, vinger en pols. Ik heb gekozen voor een polsmeter, omdat het mij niet comfortabel lijkt om een borstmeter te dragen. Niet tijdens het sporten en zeker niet de hele dag. De vingermeter is voor mij geen optie, omdat je niet continu kunt monitoren.

Toepassingen
De Fitbit Charge HR meet naast de hartslag nog een aantal andere dingen, met wisselend succes. In het verlengde van je hartslag, meet het de verbrande calorieën. Je kunt via de app opgeven wat je eet en drinkt. Hierna krijg je te zien of je onder of boven ‘budget’ zit. Daar maak ik, door de vereiste handmatige acties, geen gebruik van.

Slaapritme
Een optie die erg goed werkt, maar die ik nog niet volledig begrijp, is de slaapmeter. De Fitbit weet precies wanneer je in slaap valt, rusteloos bent en wanneer je weer wakker wordt. Daarbij kun je ook een ‘stil’ alarm zetten, waarbij de Fitbit begint te trillen op het gewenste tijdstip. Door een slaapdoel in te stellen, stimuleer je jezelf om een gezond slaappatroon te ontwikkelen. Is voor een nachtbraker, zoals ik, zeker een uitkomst.

Stappen maken
Voor mij is het minder relevant, omdat ik geen hardloper ben, maar de stappen die je zet worden ook geteld. In lijn hiermee wordt de totaal afgelegde afstand en de trappen die je hebt beklommen geteld. Ook daar kun je doelen aan koppelen.

Nauwkeurigheid
Het meten van de hartslag gebeurt met 2 groene led lampjes, die de activiteit van je haarvaten meten. Hoewel een borstmeter nauwkeuriger schijnt te zijn, lijken de metingen van Fitbit geen afwijkende resultaten op te leveren. Omdat ik veel op de fiets zit, geldt dat wel voor de afstand. Die kilometers worden niet of nauwelijks geregistreerd.

Opladen
Nu ik de Fitbit drie maanden in bezit heb, kan ik wel stellen dat de batterijduur erg goed en stabiel is. Na 5 dagen krijg ik een melding op mijn telefoon dat de Charge HR aan de lader moet. Hiervoor gebruik je een vrij korte USB-kabel, waaraan helaas geen standaard connector zit. Hierdoor kun je de Fitbit niet met een gewone micro USB-kabel opladen.

Bluetooth
De Fitbit maakt verbinding met andere apparaten via Bluetooth. Voor het synchroniseren van gegevens werkt dit erg fijn, ook met de dongel voor je laptop. De notificatie voor oproepen komt steevast te laat door, waardoor het trillen pas begint als de ander al opgehangen heeft.

Conclusie
Het ontwerp van de Fitbit spreekt mij erg aan. Geen opvallend sporthorloge, een kleiner scherm, zonder veel in te boeten op het aantal meetopties. Het materiaal is niet erg degelijk, maar blijft nooit haken achter kleding. Het is jammer dat de Charge HR niet waterdicht is. Je huid kan het beetje lucht, tijdens het douchen, echter wel gebruiken. Wanneer je gegevens over jouw lichaam wilt bijhouden, om wat voor reden dan ook, raad ik je de Fitbit van harte aan. Geen perfecte score, maar met 4 sterren kan hij zich ook met de beste producten meten.
Biograaf sterBiograaf sterBiograaf ster

Advertenties

2 thoughts on “Fitbit Charge HR – Update + TomTom Multisport & Runner 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s